biografie

Arjen van Meijgaard (1973) woonde en werkte na zijn eindexamen een jaar in Parijs als au pair en straatmuzikant. Vervolgens studeerde hij Nederlands en Frans aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studie verbleef hij een halfjaar in Coimbra (Portugal) om les te geven bij de vakgroep Nederlands. Daarna was hij achtereenvolgens boekverkoper in Utrecht en Den Haag, docent NT2 voor verschillende talencentra en onderwijscoördinator aan de Universiteit Leiden. Op dit moment woont hij in Den Haag en is hij docent Nederlands aan de Vrije School en de School voor Jong Talent (onderdeel van het Koninklijk Conservatorium). In zijn vrije tijd speelt hij viool en klassiek gitaar.

Al met zijn eerste bijdrage aan het literair tijdschrift Extaze maakte hij indruk met zijn precieze beschrijvingen en zijn economisch taalgebruik, zoals in het verhaal ‘De zwemmer’: Een vrouw bekijkt vanuit haar huis aan de zeekant een zwemmer die elke dag op hetzelfde tijdstip naar het strand komt.
‘De zwemmer loopt langzaam naar de vloedlijn, zijn rug recht, zijn armen losjes langs zijn lichaam. Tussen de witte schuimkoppen in de branding bukt hij zich, maakt zijn polsen en borst nat en loopt vertraagd verder tot het water om zijn middel golft.’ We zien deze bewegingen door de verrekijker van de vrouw, die van verre het gebeuren nabij en intiem maakt.

Behalve aan Extaze leverde Van Meijgaard literaire bijdragen aan o.a. Deus Ex Machina, De Tweede Ronde en De beste verhalen uit duizend woorden, (Nieuw Amsterdam, 2008). Een van de verhalen verscheen ook in Bulkboek en NRC.
Hij schrijft recensies voor o.a. Tzum, NBD/Biblion en boekhandel Athenaeum en is commissielid van de Raad van Advies van het Letterenfonds. Met enige regelmaat interviewt hij auteurs voor en met leerlingen, zoals Arthur Japin, Anna Enquist en Jaap Scholten.