Recensie
Icarus?
Dit beeld stond in Castello de Vide, in het binnenland van Portugal. Een wat slaperig dorp op een berg met witte huizen, smalle straten en een groot plein. Op dat plein stonden rondom de kerk meer van deze roestige figuren, half mythologisch, half modern. Sinds mijn roman verschenen is, ben ik gefocust op alles wat…
Foto
Niet zo lang geleden verscheen dus mijn tweede roman, De laatste klanken van Icarus. Over een au pair en straatmuzikant in Parijs, begin jaren ‘90. Voor een deel is het gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik was au pair, voor een jongen in die tijd vrij uitzonderlijk. En omdat ik in de weekenden niet veel…
Gekocht of geleend worden
Een schrijver wil gelezen worden. Naast de schrijfdoelen die leerlingen op school leren (informeren, betogen, beschouwen, amuseren en activeren – waar zeker wat op af te dingen is) lijkt me gelezen worden het belangrijkste doel. Behalve misschien wanneer je een dagboek schrijft, maar ook die woorden zijn er niet voor de eenmaligheid. Je leest ze…
Het mondeling
De mondelinge examens komen er weer aan. Dat betekent dat leerlingen gedurende ongeveer 20 minuten een gesprek voeren over hun gelezen boeken, of in ieder geval over de boeken die op hun lijst staan. Voor havo zijn dat 8 boeken en voor vwo 12, waarvan drie voor 1900 verschenen zijn. Op mijn beide scholen zijn…
Waarde
In het privé-domein De vrienden van middernacht – overigens een prachtige titel – beschrijft Raoul Hynckes (1893-1973) in een aantal korte verhalen zijn bestaan als schilder: gesprekken met Pyke Koch, Carel Willink en anderen uit die tijd en de plekken waar hij woonde, zoals Brussel, Amsterdam en Blaricum. Ook gaat hij dieper in op de…
Laden…
Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.