Het mondeling

De mondelinge examens komen er weer aan. Dat betekent dat leerlingen gedurende ongeveer 20 minuten een gesprek voeren over hun gelezen boeken, of in ieder geval over de boeken die op hun lijst staan. Voor havo zijn dat 8 boeken en voor vwo 12, waarvan drie voor 1900 verschenen zijn. Op mijn beide scholen zijn geen vastgestelde lijsten waar leerlingen uit moeten kiezen, de keuze is vrij, als het maar overlegd wordt met de docent. Geijkte titels zoals De aanslag, De donkere kamer van Damokles, Max Havelaar, Karel ende Elegast en Hersenschimmen blijven terugkomen. Helaas veel boeken van witte mannen (als is dat met Karel ende Elegast niet bewezen). De titels van Nederlands leest (Mevrouw mijn moeder, De wandelaar) komen ook voor en verder nieuwere titels: Confettiregen, De avond is ongemak, De goede zoon en Vallen is als vliegen.

Eén van de 12 titels wordt vervangen door een poëziebundel die de leerlingen zelf samenstellen, met ongeveer 20 gedichten rondom een thema. Dat wordt doorgaans met plezier gedaan, soms staat er een eigen gedicht tussen van een leerling, op de laatste bladzijde.

Ik heb mijn eigen boekenlijst nog, uit 1992. Niet met een zelf samengestelde bloemlezing, wel met enkele dichtbundels, zoals God en godin van Leo Vroman. Mijn docent vond het leuk dat dat lange en prachtige gedicht op mijn lijst stond. In mijn lessen vertel ik er graag over en gelukkig wordt het elk jaar door een of twee leerlingen gelezen. Soms als tegenhanger van bijvoorbeeld De ontdekking van de hemel, omdat God en Godin wel een lang gedicht is, maar ook een dun bundeltje. Soms omdat de rest van de lijst van die leerling ‘zwaar’ genoeg is. Verder was mijn lijst geen originele lijst, al zullen Andreas Burnier en K. Schippers niet meer zo snel gelezen worden.

Bederft zo’n mondeling met leeslijst het plezier in lezen? Ik geloof van niet. Zeker niet als je leerlingen zelf laat kiezen en met hen meedenkt. In de les krijgen ze tijd om te lezen, en de discussie over welke boeken wel en niet mogen, voeren we ook in de klas. Natuurlijk houdt niet iedereen van lezen en natuurlijk leest niet iedereen alles, maar ergens hoop je toch een vonkje aan te blazen en daardoor iets van liefde voor de literatuur aan te wakkeren. En ja, mijn eigen boek mag ook op de lijst. Al is het alleen maar omdat daar geen samenvatting van te vinden is op Scholieren.com.